ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

MD, MD ph, FRCS ea

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

 

Η υπεριδρωσία είναι μια άβολη κατάσταση κατά την οποία ο παθών ιδρώνει υπερβολικά, κυρίως στην παλάμη και τις μασχάλες αλλα και το πρόσωπο. Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου, αφού τα πλείστα των περιστατικών ταλαιπωρούνται από “ποτάμια” ιδρώτα που δεν τους αφήνει όχι μόνο να βάλουν τα ρούχα που επιθυμούν, αλλά δε μπορούν ούτε να κρατήσουν ένα μολύβι, ειδικά όταν είναι στρεσαρισμένοι!!

 

Το εμπύημα αποτελεί μια εκτεταμένη λοίμωξη του θώρακα που αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
Για την αντιμετώπισή του έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι, από απλή παροχέτευση με τοποθέτηση θωρακοσωλήνα μέχρι θωρακοτομή με αφαίρεση πλευρών και τοποθέτηση θωρακικών μυών ή επίπλουν στην υπολοιπόμενη κοιλότητα.

Συχνά ο θωρακοχειρουργός καλείται να παρέμβει και να ανοίξει τμήμα του πνεύμονα που έχει κλείσει από τον καρκίνο. Παρηγορικά, και όχι μόνο, με τη χρήση κρυοθεραπείας, Laser,  APC ή συνδυασμό τους, το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης και σίγουρα την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η παρακάτω ακτινογραφία έγινε τον Φεβρουάριο του 2017 σε ασθενή από τη Θεσσαλονίκη με ιστορικό σαρκώματος (εικ. 1).

 

Εικόνα 1 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την χειρουργική αντιμετώπιση του πνευμοθώρακα σε ασθενή με σοβαρή νόσο και στους δύο πνεύμονες.

Η αριστερή πλευρά αντιμετωπίστηκε αρχικά σαν επείγον περιστατικό και η δεξιά σαν προγραμματισμένο, λίγες εβδομάδες αργότερα.

Και στις δυο περιπτώσεις, η επέμβαση δεν κράτησε πάνω από 10 λεπτά, η τομή δεν ξεπέρασε τα 2 εκατοστά και η ασθενής έλαβε εξιτήριο 3 ημέρες αργότερα.