main_pic_01_crop.jpg

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Front picture of Dimitrios Kyparissopoulos

Γεννήθηκε στις 19 Μαιου 1972 στα Χανιά Κρήτης.
Μεγάλωσε στο Βόλο όπου και τελείωσε το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο έχοντας διατελέσει σημαιοφόρος ή παραστάτης και έχοντας λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ.
Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ σε 4 χρόνια όπου επίσης έλαβε υποτροφία, και κατόπιν πέρασε 1ος με κατατακτήριες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Λάρισας σε 6 χρόνια όπου είχε την τιμή να υπάρξει μαθητής και αργότερα να δουλέψει υπό την επίβλεψη του αείμνηστου καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου.
Στην συνέχεια ξεκίνησε την ειδικότητα του αρχικά στη Θωρακοχειρουργική του Πανεπιστημιακού της Λάρισας υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου (1 έτος), κατόπιν 3 χρόνια Γενική Χειρουργική στα Νοσοκομεία της Λαμίας και του Βόλου και τελικά άλλα 2 χρόνια Θωρακοχειρουργικής στη Λάρισα με εκπαίδευση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Το 2007 και αφού έχει πετύχει 2 διαδοχικές φορές την πρώτη θέση σε εξετάσεις για ειδικευόμενους της EACTS στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, αποφασίζει να συνεχίσει την ειδικότητά του στο εξωτερικό ξεκινώντας από την Ολλανδία και το Ένσχεντε όπου για 1 χρόνο δουλεύει στη Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης (MST Spectrum Twente).

Το 2008 κάνει αίτηση για συνέχιση της ειδικότητας στη Θωρακοχειρουργική στην Μεγάλη Βρετανία και στο ξακουστό Harefield όπου επιλέγεται από πάνελ επικεφαλής του οποίου είναι ο διάσημος Καρδιοχειρουργός Magdi Yacoob.

Τελειώνει την ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική στο St. Thomas’s Hospital και λαμβάνει τον τίτλο ειδικότητας της Θωρακοχειρουργικής.

Αμέσως μετά ξεκινάει ως επιμελητής στην Θωρακοχειρουργική Κλινική του Harefield όπου και εργάζεται για 3 χρόνια (Consultant Thoracic Surgeon), έχοντας χειρουργήσει πάνω από 1.000 περιστατικά το διάστημα αυτό με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκεί μαθαίνει και πλέον υιοθετεί τις Θωρακοσκοπικές Λοβεκτομές σαν μέθοδο εκλογής για την Χειρουργική Εξαίρεση του Καρκίνου του Πνεύμονα και πραγματοποιεί τις περισσότερες επεμβάσεις κρυοθεραπείας στη Μεγάλη Βρετανία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 είναι επιμελητής Θωρακοχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης John Radcliffe, στην κλινική που πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό Θωρακοσκοπικών Λοβεκτομών στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, αποκτά το δικαίωμα να χειρουργεί ασθενείς με Σαρκώματα στον Θώρακα, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης είναι το μεγαλύτερο κέντρο Σαρκωμάτων στη Μεγάλη Βρετανία και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Από τον Φεβρουάριο του 2016, μετακομίζει στην Κύπρο και οργανώνει την ομάδα του έχοντας φέρει όλα τα σύγχρονα εργαλεία και υλικά από τα νοσοκομεία που εργαζόταν στη Μεγάλη Βρετανία, στην Κύπρο. Από τότε πραγματοποίησε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την γκάμα των Θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων και ιδιαίτερα όλες τις σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις,, μεταξύ των οποίων την 1η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ λοβεκτομή, την 1η Θωρακοσκοπική Λοβεκτομή, την 1η Θωρακοσκοπική Θυμεκτομή, την πρώτη αποκατάσταση μετατραυματικού θωρακικού τοιχώματος κ.α. που έγιναν ποτέ στην Κύπρο, αλλά και τον Ελλαδικό χώρο!

Παραμένει ακόμα και σήμερα επίτιμος επιμελητής στο παγκοσμίου φήμης Harefield Hospital (Honorary Consultant Thoracic Surgeon, Harefield Hospital, Royal Brompton and Harefield NHS Foundation Trust, London) και περιστασιακά χειρουργεί και στη Μεγάλη Βρετανία.

Από τον Οκτώβρη 2022 αναλαμβάνει την Θωρακοχειρουργική κλινική του ΙΑΣΩ στην Αθήνα και μεταφέρει τμήμα της ομάδας του από το Λονδίνο εκεί χρησιμοποιώντας μάλιστα το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci που υπάρχει εκεί. 

Η μεγαλύτερη τιμή ωστόσο και η καταξίωση σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται τον Φεβρουάριο του 2020 όταν το παγκοσμίου κύρους ιατρικό περιοδικό CTSnet δημοσιεύει μια καινοτόμα ρομποτική επέμβαση που διενεργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και που παρουσιάζεται έτσι για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά!

Αυτή μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ακόλουθο link ή από την σελίδα μας στην Ελληνική της έκδοση.

Και αυτή ήταν μόνο η αρχή! Μέχρι αυτή τη στιγμή, τέσσερις συνολικά επεμβάσεις (οι τρεις ρομποτικές και η μια θωρακοσκοπική) έχουν δημοσιευτεί στο μεγαλύτερο περιοδικό της ειδικότητας, αφού αποτελούν εκτός από πρωτοποριακές επεμβάσεις, περιστατικά μεγάλης δυσκολίας που χρήζουν ιδιαίτερης εμπειρίας και δυνατοτήτων. Κάτι ανάλογο δεν έχει παρουσιαστεί από άλλον θωρακοχειρουργό, αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και τιμή για κάθε Έλληνα γιατρό της διασποράς ειδικά όταν καλείται ανά την υφήλιο να διδάξει αυτές τις τεχνικές.

Είναι αναπληρωτής καθηγητής ρομποτικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου.

 

Qualifications: 

MD, MD ph, FRCS ea

Διακρίσεις:

Βραβείο στις εξετάσεις EACTS Thoracic I

Βραβείο στις εξετάσεις EACTS Thoracic II