main_pic_01_crop.jpg

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Βόλος έρχεται να καταρρίψει κάθε ρεκόρ σε θνησιμότητα από καρκίνο, την ίδια ώρα που στο Λονδίνο όπως επισημαίνει ο Χειρουργός Καρδιάς - Πνευμόνων – Θώρακος στο Harefield Hospital του Λονδίνου Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος ο καρκίνος αρχικού σταδίου είναι σχεδόν 100% ιάσιμος! 

Αυξημένοι θάνατοι από καρκίνο στη Μαγνησία: Χάσαμε τη μάχη ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;

Ολοι μας θορυβηθήκαμε όταν διαβάσαμε αυτό που λίγο πολύ ξέραμε, ότι δηλαδή τελευταία ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος κάτοικος αυτού του νομού που να μην έχασε κάποιον συγγενή ή φίλο από καρκίνο. Στη διάχυτη απαισιοδοξία και προβληματισμό της εποχής ήρθε λοιπόν να προστεθεί ακόμη ένας. Μόνο που αυτή τη φορά το παιχνίδι φαίνεται να είναι όχι μόνο άνισο αλλά μάλλον χαμένο. Στο άκουσμα της λέξης ΚΑΡΚΙΝΟΣ, μόνο συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας καταλαμβάνουν τους παθόντες και το περιβάλλον τους…

 Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ήρθε το τέλος και η καταστροφή; Η απάντηση λοιπόν από έναν άνθρωπο που δουλεύει σε ένα άλλο σύστημα υγείας και που πολεμά τον καρκίνο μαζί με τους ασθενής του σε καθημερινή βάση, είναι μονολεκτική και απόλυτη: OXI.

Χωρίς να έχω καμία διάθεση να παρηγορήσω και να δώσω ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο που διαβάζει αυτές τις γραμμές, με περηφάνια έχω να δηλώσω ότι πλέον εμείς οι γιατροί έχουμε το πάνω χέρι και όχι ο καρκίνος. Υπάρχουν φυσικά κάποιες προϋποθέσεις που όλοι πρέπει να καταλάβουν άσχετα αν η νόσος δεν έχει (ακόμη) χτυπήσει τη δική τους πόρτα.

Πρακτικά 1 στους 3 κατοίκους του ανεπτυγμένου κόσμου (θέλω να πιστεύω ότι και η Ελλάδα ανήκει εκεί) θα εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή του.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι πλέον ζούμε περισσότερο, άρα υπάρχει και περισσότερος χρόνος για αναπτυχθεί μια κακοήθεια.

Φυσικά, ο τρόπος ζωής και οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, έχουν σημαντική επίδραση, αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς την ιδιαίτερα κακή επίδραση του μολυσμένου περιβάλλοντος, τότε το μίγμα γίνεται εκρηκτικό. Εδώ θα σταθώ και θα τονίσω ότι ο λογαριασμός για την αιθαλομίχλη και ιδιαίτερη επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια του αέρα που αναπνέουμε θα έρθει αρκετά χρόνια αργότερα!

Δε θα αναφερθώ στις άλλες αιτίες γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτού του άρθρου, αλλά θα εστιάσω στο τι έχει αλλάξει σήμερα και γιατί επιμένω ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ καλύτερα.

Ασφαλώς και εδώ ισχύει ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του καθενός, υπάρχουν όμως πολλές μορφές καρκίνου που είναι άσχετες με τον τρόπο ζωής κάποιου, για παράδειγμα , υπάρχει τεράστια αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές, και η μορφή αυτή δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τον εισπνεόμενο καπνό!

Άρα λοιπόν μιλάμε για τύχη, θα έλεγε κάποιος, και δε θα διαφωνούσα τελείως μαζί του. Τύχη ή μη, αυτό που μετράει και είναι ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας, είναι το πόσο γρήγορα θα γίνει η διάγνωση και θα αρχίσει η θεραπεία.

Με απόλυτη ειλικρίνεια και με στοιχεία που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, ο καρκίνος αρχικού σταδίου είναι σχεδόν 100% ιάσιμος!

Βρίσκομαι δε στην ευχάριστη θέση να σταματάω την παρακολούθηση σε ασθενείς που είτε εγώ είτε άλλοι συνάδελφοί μου έχουμε χειρουργήσει μετά την παρέλευση 5ετίας, όπου και θεωρείται ότι έχει υπάρξει ίαση. Και αναρωτιέμαι γιατί ο Άγγλος ασθενής πρέπει να ζει για πάντα ακόμη και αν έχει και 2 ή ακόμη και 3 σύγχρονους ή και διαφορετικούς καρκίνους, και ο Βολιώτης να καταρρίπτει τα ρεκόρ στους θανάτους….Και θα ήθελα να αποκαλύψω εδώ, ότι ουκ ολίγοι από τους συμπολίτες μας έχουν βρεθεί στο χειρουργικό μου τραπέζι στο Λονδίνο. Οι περισσότεροι χαίρουν άκρας υγείας, περιμένοντας την πενταετία τους, κάποιοι άλλοι που ήρθαν αργά, έζησαν 10 φορές παραπάνω από όσο τους είχαν διαβεβαιώσει… Και αυτό επιτυχία είναι!

Φυσικά το φταίξιμο δεν θα το ρίξω στους ασθενείς. Τουλάχιστον όχι όλο. Το 2014 ο κόσμος πρέπει να ψάχνει τη δεύτερη και τρίτη γνώμη. Το ίντερνετ έχει αλλάξει πολλά στην αναζήτηση πληροφοριών, οπότε πρέπει να σταματήσει να δέχεται σαν πρόβατο ότι του λένε.

Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στην περιοχή το ξέρετε και το έχετε νιώσει στο πετσί σας. Είναι αδιανόητο να ποινικοποιείται η επιλογή «ακριβών» εξετάσεων όπως η αξονική τομογραφία για τους απλούς ασφαλισμένους. Δεν θα κάνω λόγο για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το PETscan, που για τον Άγγλο είναι εξέταση ρουτίνας και για τον Έλληνα δεν υπάρχει, εκτός αν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με αυτές τις απλές και όχι ακριβές εξετάσεις, η διάγνωση γίνεται παιχνιδάκι και η γρήγορη αντιμετώπιση είναι εφικτή. Ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων αποτελεί τυχαίο εύρημα. Χωρίς να έχει δώσει ακόμη συμπτώματα, ανακαλύπτεται πρώιμα στα πλαίσια μιας άλλης εξέτασης και όπως είναι φυσικό, η πρόγνωση είναι άριστη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ογκολογικά συμβούλια δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν υπολειτουργούν. Στο νοσοκομείο του Βόλου υπάρχει ένας ογκολόγος για να πρωτοδεί ποιόν; Στην Αγγλία για κάθε διαφορετικό είδος καρκίνου υπάρχει και ο «ειδικός» ογκολόγος. Εδώ όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω… Πνευμονολόγος δεν υπάρχει, βρογχοσκόπηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει… Μιλάω περισσότερο για θέματα της ειδικότητάς μου που ξέρω από πρώτο χέρι. Άλλωστε ο καρκίνος του πνεύμονα έχει τα πρωτεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Από πρώτο χέρι γνωρίζω την άριστη δουλειά που γίνεται στη χειρουργική κλινική, όμως και εκεί δεν υπάρχει η βοήθεια που πρέπει.

Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες σελίδες με παραδείγματα και παρατηρήσεις. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ισως μετά την αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ να κουνηθούν τα στάσιμα νερά. Πρέπει όλοι μας, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, και ας ζω χιλιάδες μίλια μακριά, οι φορείς, η Εκκλησία, οι επιχειρηματίες της πόλης, να βγούμε μπροστά και να περάσουμε το μήνυμα. Ο Καρκίνος δεν φοβίζει σήμερα όπως χθες, και αν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά θα γίνει αυτό που λέω κάθε φορά στους ασθενείς μου : Θα πεθάνεις από ότι άλλο θες αλλά όχι από καρκίνο!

ΥΓ. Το τηλέφωνο μου χτυπά σχεδόν καθημερινά από ασθενείς στην Ελλάδα και προσπαθώ να δίνω βοήθεια και κατευθύνσεις όσο μπορώ. Αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και το έλλειμμα που υπάρχει στην ειδικότητά μου.

Δεν μίλησα για τις νέες τεχνικές που εφαρμόζουμε εκεί που δουλεύω, γιατί αυτό είναι το επόμενο στάδιο. Ας αρχίσουμε με τα βασικά και μετά βλέπουμε.

Και τέλος, επειδή ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει και επειδή όλοι ξέρετε από Greek statistics, όποιος το επιθυμεί μπορεί να έρθει να με βρει και να δει την (απλή και καλή) δουλειά που γίνεται. Σας προκαλώ…

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ